1 Ιουλίου 2009

1η Ιουλίου: Ζήτω η Εθνική Ανεξαρτησία (από το τσιγάρο)!

Θα πικράνω μερικούς φίλους -και κυρίως φίλες- αλλά ξημέρωσε μια ευοίωνη μέρα για την ελληνική κοινωνία και τον πολιτισμό μας, αν αλλάξουμε επιτέλους νοοτροπία σε κάτι που μας σκοτώνει! Γιατί με τον πάγιο (για πόσους αιώνες ακόμη, άραγε;) ραγιαδισμό μας οδηγούμε το κράτος να επιβάλλει απαγορεύσεις και πρόστιμα, εκεί που θα οφείλαμε μόνοι μας να δείχνουμε τον αυτονόητο -για δημοκρατούμενες κοινότητες- σεβασμό στον πλησίον!
Όπως, ας πούμε, όταν διπλοπαρκάρουμε και μποτιλιάρουμε εκατοντάδες συμπολίτες, όταν παρκάρουμε πάνω στις ράμπες για τους ανάπηρους και τα καρότσια των μωρών, όταν κλείνουμε τη διασταύρωση, όταν πετάμε τη γόπα από το αυτοκίνητο, όταν ρίχνουμε σκουπίδια αντί συσκευασίες στον μπλε κάδο ("γιατί να θησαυρίσει αυτός, είναι έξυπνος;" το έχω ακούσει κι αυτό!), όταν καταργούμε 3-4 καθίσματα στο καράβι με αποσκευές ή "πιάνουμε" σε μια εκδήλωση για την παρέα μας, που θα έρθει μετά την έναρξη, όταν νέοι και υγιείς παίρνουμε το ασανσέρ στους σταθμούς του μετρό, γιατί η κυλιόμενη πέφτει... μακριά, όταν ποτίζουμε τους ανήλικους "μπόμπες"...
Έτσι, λοιπόν, αδειάζουμε και τον καπνό μας στη μούρη του διπλανού μας (δηλαδή του μωρού μας, του συναδέλφου μας, του συνδαιτυμόνα μας) σαν τα διυλιστήρια της φωτογραφίας.
Μάλιστα, με "άποψη" περί ελευθεριών και δικαιωμάτων (δικών μας μόνο)... .
Φυσικά, σε λίγες βδομάδες θα ατονήσει κι αυτό το μέτρο και ξανά ο φαύλος κύκλος... Πολιτεία και πολίτες μια ζωή στον κλεφτοπόλεμο, αντί στον αμοιβαίο σεβασμό και τη νομιμότητα.

.
Γιατί, όμως, θα στενοχωρήσω πιο πολύ τις φίλες; Γιατί οι Ελληνίδες έχουν πίσω τους μακραίωνη παράδοση αληθινών αγώνων και αντίστασης με όραμα! Έχουν Τελέσιλλα, Ασπασία, Υπατία, Κασσιανή. Έχουν Σουλιώτισσες, Μαντώ και Μπουμπουλίνα. Έχουν Πίνδο, Κατοχή, έχουν Πολυτεχνείο... Πώς κατάντησαν πρώτες καπνίστριες στον Κόσμο; Πού η χειραφέτηση, πού η ευφυία, πού η μόρφωση, πού η αισθητική, πού η ελληνοπρέπεια; Και η μητρότητα, βέβαια, πού; Αντί, δηλαδή, να βοηθήσουν τους άντρες να απαλλαγούν κι εκείνοι από τα βλακώδη "δεσμά" τους (κάπνισμα, αλκοόλ, χυδαιολογία κ.λπ.), ήρθαν και τους μιμήθηκαν και αλυσοδέθηκαν κι αυτές, για να ... "απελευθερωθούν"!

*
Θα πείτε: Σε ποιον τα λέω ο "γραφικός"; Ωστόσο, παραμένω της Σχολής: Μόνος του ο φάρος τα 'βαλε/ με τόσο πηχτό σκοτάδι! Και δεν έχω ηττηθεί πάντοτε...

6 σχόλια:

Πανωραία Μακρή είπε...

Καθόμουν σήμερα στην πλατεία της Καλαμάτας για καφέ πανευτυχής, γιατί κανένας δεν κάπνιζε γύρω μου και ξαφνικά εμφανίζονται οι δημοσιογράφοι με τις κάμερες και τα μικρόφωνα και αρχίζουν όλοι ( ο ένας μετά τον άλλο) να ανάβουν τσιγάρο!
Απίστευτο, όμως αυτοί είμαστε. Αντδρούμε στην απαγόρευση του καπνίσματος και δεχόμαστε τόσα άλλα...

ΓΙΑΝΝΗΣ Β. ΚΩΒΑΙΟΣ είπε...

Το νέο αντάρτικο ξεκίνησε, Ρέα μου! Βρήκαμε πάλι πρόφαση οι ραγιάδες για ξεσηκωμό, αντίσταση, αντιπολίτευση στον... εαυτό μας. Αλλά και στην πλατεία της Καλαμάτας, δυο βήματα από το ναό των Αγίων Αποστόλων,την επαύριο της πανήγυρής τους, όπου σηκώσαμε τα όπλα στον Οθωμανό... Δεν αντέχεται.

Δημήτρης Σπυρόπουλος είπε...

Επιτέλους ας μας σεβαστούν λίγο εμάς τους μη καπνιστές οι καπνίζοντες. Αλλά φίλε Γιάννη δικεδικώ πλέον τα δικαιώματά μου στο τομέα αυτό. Αν βρίσκομαι κάπου και με ενοχλεί ο καπνός κάποιου, με ευγενικό τρόπο του δίνω να καταλάβει ότι ειναι δικαίωμά μου να μην εισπνέω εκείνο που δεν θέλω.Και αυτό είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμά μου.

ΓΙΑΝΝΗΣ Β. ΚΩΒΑΙΟΣ είπε...

Δημήτρη, εμένα η ευγένεια κοντεύει να εξαντληθεί...

ΟΚΤΑΒΙΑ είπε...

Το μέτρο-τουλάχιστον ως τώρα και σε γενικές γραμμές- φαίνεται να έχει αποδώσει καρπούς. Και για καφέ που έκατσα και στο πλοίο που ταξίδεψα (μάλιστα το πλήρωμα φρόντιζε πυκνά-συχνά να επαναλαμβάνει από τα μεγάφωνα το σχετικό νόμο του Υπουργείου Υγείας) δεν είδα κανέναν να καπνίζει σε κλειστό χώρο. Ευτυχώς, γιατί και η δική μου ευγένεια, όπως και η δική σου Γιάννη, έχει εξαντληθεί, αλλά και στην ευγένεια οι περισσότεροι (δυστυχώς) δεν ανταποκρίνονται!

Stratos Fountoulis είπε...

αν περιοριστεί το κάπνισμα σε ανοιχτούς χώρους, ουσιαστικά, βρισκόμαστε σε καλό δρόμο.