24 Οκτωβρίου 2009

Στα βουνά (του Ελύτη) τα χιονόδοξα...




"Τα βουνά τα χιονόδοξα" της Ηπείρου θυμούνται τέτοιες μέρες το Έπος!
Ο Ελληνισμός υποκλίνεται στις ηρωικές μορφές των προγόνων, που άλλοι άφησαν βαθύ τ' αχνάρι τους στη λασπουριά και στο χιόνι και άλλοι άφησαν τα ιερά τους λείψανα εκεί πάνω...

Μνήμη, η υψηλότερη Τιμή! Άλλωστε, "οι ήρωες προχωρούν στα σκοτεινά"
*
"Με το λύχνο του άστρου":

4 σχόλια:

Δημήτρης Σπυρόπουλος είπε...

Στη Πίνδο, στη Βόρειο ΄Ηπειρο, στο Ρούπελ, στο Ινστίμπεη και στ΄άλλα μέρη που βάδισαν οι γενναίοι του ΄40 δε φτάσαν όλες οι δάφνες του κόσμου για να στεφανώσουν τη δόξα των Ελλήνων. Αθάνατοι θα παραμένουν στη καρδιά μας και ευχή μας ας είναι η θυσία τους να είναι συνείδηση για τις επόμενες γενεές.

Δημήτρης Σπυρόπουλος είπε...

Θέλω, κι ας μου επιτρέψεις, να σχολιάσω την άλλη φράση σου για τους ήρωες... Ή μάλλον να προσθέσω...Μένουν στα υπόγεια, δίχως αποτίμηση της προσφοράς τους. Και φυσικά προτιμούν να περιβάλλονται από τη δύναμη της γαλήνης και της αφάνειας. Ας μη ξεχνάμε... οι πολλοί σήμερα εκτιμούν τα πρόσκαιρα, τα φθηνά, τα ανάξια, αυτά που προβάλλονται επιτήδεια.

ΓΙΑΝΝΗΣ Β. ΚΩΒΑΙΟΣ είπε...

Η φράση, ως γνωστόν, είναι του Σεφέρη από τον "Τελευταίο Σταθμό". Και βέβαια έτσι όπως το λες γίνεται σήμερα με τους πολλούς. Αυτό σημαίνει αντιηρωική (και συνάμα αντιποιητική) εποχή. Ας είναι, όμως. Μακάρι να μην ξαναχρειαστούμε ήρωες για την ακεραιότητα της Πατρίδας ή της Δημοκρατίας!

Δημήτρης Σπυρόπουλος είπε...

Γένοιτο η ευχή σου. Κι ας είναι προσδοκία των Ελλήνων.