10 Ιανουαρίου 2010

Οι Φιλέλληνες και τα άκρα...



Δείτε τη θαυμάσια ψηφιακή δουλειά για τα μνημεία της Ακρόπολης από το Πανεπιστήμιο του Σαντιάγο ντε Κομποστέλα της Ισπανίας, το οποίο είχα την τύχη να επισκεφθώ πρόσφατα, καθώς έκανε εκεί σπουδές με Erasmus η κόρη μου.
*
Ευτυχώς, υπάρχουν (ακόμη) αρκετοί... Κουτόφραγκοι και άλλοι Φιλέλληνες, που εργάζονται αόκνως και με υπερηφάνεια για τον Πολιτισμό μας! Και επιμένουν να αναδεικνύουν την ταυτότητά μας με τους αυτονόητους τρόπους.
Δηλαδή, ούτε με κούφια και γελοία προγονοπληξία (σαν ορισμένους "Ελληνάρες", που αναγκαστικά πρέπει να θαυμάσουν και τις λίγες αλλά μελανές σελίδες της Ιστορίας μας, τους εμφύλιους σπαραγμούς, τις άλλες κτηνωδίες ή τα "πατροπαράδοτα" έθιμα να διαμελιζόμαστε από βεγγαλικά, για να... "λαμπρυνθώμεν" με την Ανάσταση του Κυρίου, και να σκοτωνόμαστε με μπαλωθιές, για να... χαρούμε το γάμο!).
Αλλά ούτε με αυτοκαταστροφικό γρεκυλισμό ή ξενομανία (σαν πολλούς από τους "προοδευτικούς" και "πολυπολιτισμικούς", που εισχώρησαν πλέον σε όλα τα καίρια πόστα της Πολιτείας, της Παιδείας, της διαμόρφωσης κοινής γνώμης και κουλτούρας, ακόμη και της Εκκλησίας και "αλωνίζουν" με τα τσιτάτα και τις "μεταρρυθμίσεις" τους, δηλαδή αφελληνίζουν και αποχριστιανίζουν, και τους οποίους καταγγέλλει στις 2 τελευταίες του επιστολές ο Μίκης Θεοδωράκης!). Εγώ, πάντως, ήδη "απολογούμαι", όταν αγωνίζομαι να διδάξω γιατί είναι λάθος ένα λάθος στη γλώσσα μας (που το καθιέρωσε π.χ. ένας Δημοσιογραφικός Οργανισμός με τα έντυπα και τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς του και όχι ο... λαός μέσω της χρήσης) και πολύ σύντομα φοβάμαι πως θα διώκομαι, κάθε φορά που λέω στο σχολείο ή δημόσια "δόξα τω Θεώ!" ή "πρώτα ο Θεός".
Τουλάχιστον ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΕ!
*
Οι φωτογραφίες από τη Λίνδο και τη μονή Καρακάλου.

7 σχόλια:

Δημήτρης Σπυρόπουλος είπε...

Λίνδος...Αντικρύζω τις μαθηματικές συμμετρίες έστω και στα ερείπια των σχημάτων... Μα προσπαθώ να κάνω μια αναδρομή στο παρελθόν...Να νιώσω τις συμμετρίες της σκέψης των προγόνων...Από την άλλη να μην καταθέσω τη συγκίνηση και τις δονήσεις που αισθάνομαι, καθώς βλέπω το απέραντο γαλάζιο του αρχιπελάγους; Θα χαρακτηριστώ σωβινιστής, άραγε;

Μονή Καρακάλου. Μια από τις μονές της ιερής χερσονήσου της μακεδονικής γης. Κι ανάμεσα στο κοσμικό πλήθος....λαϊκών επισκεπτών και διαμενόντων μοναχών, "βλέπω" τις μορφές που με ταπεινότητα και με μηδενική έπαρση αναπέμπουν προσευχές όχι μόνο για τον εαυτό τους. Και ξέρω Γιάννη, σαν πήγες εκεί, θα είχες αποβάλλει από τη σκέψη σου, την έννοια του χρόνου. Και τις συνεπαγωγές συμπεριφορών... Καλημέρα φίλε.

ΓΙΑΝΝΗΣ Β. ΚΩΒΑΙΟΣ είπε...

Η αποθέωση της Αρμονίας, φίλε, τόσο στις αρχαίες γραμμές όσο και στο "Περιβόλι της Παναγιάς". Η λατρεία του Μέτρου. Άλλωστε, "Εν αρχή ην ο Λόγος. Και ο Λόγος ην προς τον Θεόν. Και Θεός ην ο Λόγος"!
(Και οι σημερινοί Έλληνες και Ορθόδοξοι των άκρων!)

ΟΚΤΑΒΙΑ είπε...

Έχουμε πράγματι έναν αξιόλογο πολιτισμό (όπως είχε αναφέρει και ο Σεφέρης στο στοχαστικό δοκίμιό του: "πάντα πλήρη θεών", όπου και ανέφερε αυτούς ακριβώς τους προβληματισμούς που και εσύ σωστά επισημαίνεις). Εναν πολιτισμό, στον οποίο η πλειοψηφία των ξένων υποκλίνεται,όχι όμως πολλοί από εμάς τους Έλληνες, που γίνονται έρμαια της ξενομανίας και του μιμητισμού και θεωρούν,δυστυχώς, την παράδοση ως κάτι το παρωχημένο.
Κι εδώ το χρέος μας, εμάς των εκπαιδευτικών,κυρίως, φαντάζει τεράστιο! Και, όπως ορθά λες κι εσύ : Γρηγορείται!

ΓΙΑΝΝΗΣ Β. ΚΩΒΑΙΟΣ είπε...

Ας δίνουμε λοιπόν, Μαριάννα μου, τις μικρές, καθημερινές "μάχες" μας στην τάξη. Χωρίς πάθος αλλά και χωρίς φόβο. Με ουσία και πειθώ, όχι με εξάρσεις. Είναι τόσα πολλά, πανανθρώπινα και διαχρονικά αυτά που έχουμε να επιδείξουμε (και να προσφέρουμε ακόμη και τώρα!) ως Ελληνικός Πολιτισμός, ώστε ούτε οι πατριδοκάπηλοι ούτε οι γρεκύλοι έχουν πολύ "γήπεδο" να παίξουν... Και, στο κάτω-κάτω, τους "προπονητές" τους εμείς τους ψηφίζουμε.

chalex είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
chalex είπε...

Θέλω πληροφορίες για το πώς πάει κανείς στο μαγευτικό αυτό μέρος της Ισπανίας που είχε την έμπνευση να επισκεφθεί με το Erasmus η κόρη σας! Είδα το ταξίδι της Μ. Τσόκλη εκεί και εντυπωσιάστηκα! Ελπίζω να τα καταφέρω να βαδίσω την οδό των προσκυνητών, εγώ ως ορθόδοξη όμως.

ΓΙΑΝΝΗΣ Β. ΚΩΒΑΙΟΣ είπε...

Χρύσα, εμείς φυσικά φτάσαμε στο Σαντιάγο αεροπορικώς με πρώτη στάση στη Μαδρίτη. Είδα κι εγώ τη Μάγια, αλλά έδειξε μόνο 5-10΄΄ από το ίδιο το Σαντιάγο, το οποίο είναι πανέμορφο, με 9 τεράστια πάρκα και, βέβαια, τον εκπληκτικό ναό του Αγίου Ιακώβου! Αν θες διαδρομή, μπορείς να ξεκινήσεις από την Παμπλόνα.