13 Ιανουαρίου 2010

Η Αϊτή κι εμείς οι Έλληνες!

Η Αϊτή και εμείς
.......................

Η τραγωδία του αϊτινού λαού μάς συγκλονίζει όλους!
Ιδιαίτερα, όμως, οι Έλληνες έχουμε ένα χρέος παραπάνω:

Η μικρή και φτωχή αυτή χώρα είναι η πρώτη που αναγνώρισε την Ελληνική Επανάσταση του 1821 διά του Προέδρου της Μπουαγιέ:

«Το πρώτο κράτος που αναγνώρισε την ελληνική επανάσταση επίσημα ήταν η Αϊτή, ο Boyer έστειλε στις 15.01.1822 έγγραφο στην ελληνική επιτροπή του Παρισιού απαντώντας στην αίτηση των Κοραή, Πίκκολου και Βογορίδη, στο οποίο ανάγγελλε την αναγνώριση της ελληνικής προσωρινής διοίκησης και ευχόταν την νίκη της επανάστασης».(Τάσος Βουρνάς, Ιστορία της Νεώτερης Ελλάδας, Αθήνα,
εκδ. Τολίδης, σελ. 94.)

*
Μάλιστα, είχε μόλις τελειώσει τον δικό της απελευθερωτικό πόλεμο εναντίον των Γάλλων αποικιοκρατών και ήταν κατεστραμμένη οικονομικά.

*
Πόσοι Έλληνες τα γνωρίζουμε αυτά ή τα θυμόμαστε;
Ας τους θυμηθούμε

τουλάχιστον τώρα!
*
Προξενείο Αϊτής:
οδός Βασ. Σοφίας 26-28, Μαρούσι
Τηλ. 210 6123014

______________________________
ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ
(στις 22/1): Έχουμε δει τα πάντα, αλλά αυτό παραείναι χυδαίο! Οι Αμερικανοί εκμεταλλεύονται την πρωτοφανή τραγωδία της Αϊτής, για να ελέγξουν πλήρως το κρατίδιο αυτό! Υπενθυμίζω ότι η Αϊτή βρίσκεται στα δυτικά της νήσου Εσπανιόλα (κεντρικά και ανατολικά είναι η Δομινικανή Δημοκρατία), δηλαδή ασφυκτικά δίπλα στην... Κούβα! ΗΠΑ και Αϊτή την έχουν πλέον σε "δαγκάνα".
Μην ξεχνάμε ότι οι φιλάνθρωποι κ.κ. Κλίντον και Μπους ανέλαβαν επικεφαλής της "ανθρωπιστικής" εκστρατείας, οι ΗΠΑ απαγορεύουν στον ΟΗΕ και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα να στείλουν βοήθεια και αποβιβάζουν χιλιάδες στρατιώτες, για... αρωγή και τήρηση της τάξεως! Άλλωστε, το Νόμπελ Ειρήνης το πήρε ο κ. Ομπάμα για το... 2009. Τώρα πια έχουμε '10.

8 σχόλια:

Δημήτρης Σπυρόπουλος είπε...

Κι αυτός ο σεισμός μας υπενθυμίζει το πόσο ίσοι και ανίσχυροι είμαστε οι άνθρωποι μπροστά στη μεγάλη θεομηνία...
Το πόσο διαφορετικά πρέπει να φιλοσοφούμε και να βλέπουμε τη ζωή.
Οι άνθρωποι αυτοί που βρίσκονται τόσο μακριά μας, ας είναι κοντά στη ψυχή και στη σκέψη μας.
Και στην υλική μας συμπαράσταση... Φίλε σε ευχαριστώ για τις ιστορικές υπενθυμίσεις. Μπράβο σου.

Ανώνυμος είπε...

Αναδημοσίευσα αυτήν την ανάρτηση. Σε ευχαριστώ. Όλοι μας με κάθε τρόπο να τους βοηθήσουμε.

Unknown είπε...

Διαβάζω και ξαναδιαβάζω την ανακοίνωσή σου. Πραγματική αποκάλυψη(η αναγνώριση, η οικονομική βοήθεια, οι εθελοντές)! Αν το σκεφτεί κανείς, βέβαια, η εξήγηση( και οι συγκρίσεις) είναι εύκολες...
Υ.Γ. Πρόξενος είναι ο ελληνομαθής γιατρός-τραυματιολόγος Ιβέλτ ντε Λεμπρέν.

ΓΙΑΝΝΗΣ Β. ΚΩΒΑΙΟΣ είπε...

Σας ευχαριστώ -και τους γνωστούς μου φίλους/ες και τους αγνώστους μου (όπως το macedoianachronicles)-, που ανταποκρίνονται συγκινητικά στην έκκληση, που αναπαράγουν ή αναδημοσιεύουν την καταχώριση του ΑΜΦΙΑΡΑΟΥ, που σκέφτονται... "Πιστόν φίλον εν κινδύνοις γιγνώσκεις"!

chalex είπε...

Πράγματι, θυμήθηκα κι εγώ τη γενναιόδωρη προσφορά τους εκείνα τα δύσκολα χρόνια του αγώνα μας. Γιατί λαοί ευαίσθητοι και γενναίοι αφήνονται να υποφέρουν δικτατορίες, εμφύλιους και ανέχεια;Και έρχεται και η φύση με τον Εγκέλαδο και τους τιμωρεί...Ποιος να ξέρει το γιατί;Μήπως είναι επικίνδυνοι, αν ορθοποδήσουν, για την καθεστηκυία τάξη;Λέω, μήπως...

ΝΑΤΑΣΑ είπε...

Συνήθως η καταννόηση και η βοήθεια έρχεται από μικρής έκτασης χώρες και λαούς (και όχι από χώρες ¨που κάνουν όσα κάνουν για τη βιτρίνα¨), που έχουν μοχθήσει για να καταφέρουν, όσα έχουν κατακτήσει κι εμείς σας χώρα τον ξέρουμε καλά αυτόν τον αγώνα και είναι ένα πράγμα που με κάνει περήφανη να λέω ότι είμαι Ελληνίδα!Γιάννη δεν το ήξερα αυτό για την Αϊτή..."γηράσκω αεί διαδασκόμενη", μπράβο σου!Θα το προωθήσω...
Καλημέρα & καλή εβδομάδα!

tsokass είπε...

Φρόντισα και εγώ με τη σειρά μου να φτάσει η δημοσίευσή σας σε όσους περισσότερους υπολογιστές γίνεται! Συγχαρητήρια!

ΓΙΑΝΝΗΣ Β. ΚΩΒΑΙΟΣ είπε...

Ευχαριστώ τον άγνωτο φίλο Tsokass (που διαπίστωσα ότι μένει στη γραφική και σεισμόπληκτη αυτές τις μέρες Ερατεινή) για την ανταπόκρισή του!