27 Ιουλίου 2010

Και η Αμοργός των ονείρων μας!

Όποιος δεν έχει επισκεφτεί τέτοιες μέρες του Ιουλίου την Αμοργό, δύσκολα γνωρίζει από κυκλαδίτικο πανηγύρι! Αυτό που γίνεται εδώ και πολλές δεκαετίες στην Κάτω Μεριά, στη γιορτή της Αγίας Παρασκευής, λέγεται ότι είναι το μεγαλύτερο "λαϊκό" -ας το πούμε έτσι- πανηγύρι του Αιγαίου!
Με τους 4-5 χιλιάδες προσκυνητές, κυρίως Αμοργιανούς από όλη την Ελλάδα και από την Ομογένεια, που θα παρακολουθήσουν τον εσπερινό και μετά θα απολαύσουν δωρεάν το περίφημο "πατατάτο" (κρέας με πατάτες βρασμένο σε καζάνια) αλλά και το "κοφτό" (βραστό σιτάρι με τυρί) και το επτάζυμο ψωμί και το κρασί, που έχουν ετοιμάσει με έξοδα και προσωπική εργασία πολλών ημερών εκατοντάδες εθελοντές όλων των ηλικιών και τα προσφέρουν με χαμόγελο!
Μετά θα χορέψουν με τα βιολιά μέχρι το πρωί, οπότε θα αρχίσει ο όρθρος και η λειτουργία. Για επιστέγασμα, πατσάς...
Τα μαγειρεία με τους εθελοντές επί τω έργω
Αλλά και σε κέφι δεν υστερούν μικροί-μεγάλοι!
*
Ο κανόνας παραμένει και σήμερα χωρίς εξαίρεση:
Η Αμοργός δε σε προδίδει ποτέ!
*   
Το "απέραντο γαλάζιο" της ομότιτλης ταινίας είναι πάντα εκεί, στην Αγία Άννα -κάτω από το μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας- όπου έγιναν τα γυρίσματα.

2 σχόλια:

Δημήτρης Σπυρόπουλος είπε...

Εκπληκτικές φωτό. Μας ξαναβάπτισες πάλι στην ελληνικότητά μας. Λες κι ο Πλάστης θέλησε να δώσει στη μικρή αυτή πατρίδα της Μεσογείου μια υπερκόσμια ομορφιά!!!
Κι άμα βρεθείς ξανά στο ιερό αυτό μοναστήρι των βράχων του Αιγαίου, κάνε μια απλή αυτοσχέδια προσευχή για εμάς τους φίλους και συναδέλφους σου. Παρακάλεσε, να μας δίνει απλόχερα η Παναγιά του Αιγαίου γαλήνη ψυχής. Σ΄ ευχαριστώ φίλε.

ΓΙΑΝΝΗΣ Β. ΚΩΒΑΙΟΣ είπε...

Αυτό, φίλε, γίνεται ούτως ή άλλως. Όλος ο κόσμος είναι στις παρακλήσεις προς την Πλατυτέρα...