17 Φεβρουαρίου 2011

"Ως στρουθίον μονάζον επί δώματος"

Διδάσκοντας αυτές τις μέρες στην Ιστορία τον Μοναχισμό στο Βυζάντιο, σκέφθηκα να παραγάγω ένα μικρό οδοιπορικό από το Άγιον Όρος με φωτογραφίες μου. Εξομολογούμαι ότι ούτε από όλες τις μονές που έχω επισκεφθεί περιέλαβα υλικό ούτε όμως διάλεξα τις ωραιότερες, γιατί η συντριπτική πλειονότητά τους έχουν κάθετη διάταξη (τις τραβάω κυρίως για εξώφυλλα περιοδικών), ενώ για το "βιντεάκι" απαιτούνται οριζόντιες.
Ας είναι. Κάτι ελπίζω ότι θα προσφέρει.

*
Ο τίτλος από τον ΡΑ΄, 101 Ψαλμό του Δαυίδ:
ἠγρύπνησα καὶ ἐγενόμην ὡς στρουθίον μονάζον ἐπὶ δώματος

7 σχόλια:

Δημήτρης Σπυρόπουλος είπε...

Μου άρεσε πολύ φίλε Γιάννη το βίντεο. Ευχαριστώ πολύ!!!

ΓΙΑΝΝΗΣ Β. ΚΩΒΑΙΟΣ είπε...

Να είσαι καλά, Δημήτρη! Ευλογία σε όλο τον κόσμο από τα διάσελα της Πίστης μας!

Δημήτρης Σπυρόπουλος είπε...

"Από τα διάσελα της Πίστης μας"...Μεστός λόγος, δικός σου λόγος για να γίνει και δικός μας. Πλήρης νοήματος και προβληματισμού.

Βάσω Ραμπαούνη είπε...

Δεν κάνω σχόλια για το ουσιαστικό.
Τεχνικά όμως βλέπω ότι έχεις βελτιωθεί πολύ.

Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις για το μοναχισμό ένα cd που έστειλε το Υπουργείο στα σχολεία πριν από 3-4 χρόνια - μαζί πολλά άλλα ενδιαφέροντα για διάφορα θέματα. Αφορά τη ζωή στο Άγιον Όρος. Το έχω χρησιμοποιήσει με ερωτήσεις που έδωσα στους μαθητές και πήγε πολύ καλά. Δεν μπορώ να σου δώσω περισσότερες πληροφορίες, γιατί έψαξα να βρω το αντίγραφο που είχα κάνει αλλά, με πολλά άλλα, ο Γιαννάκης μου τα εξαφάνισε. Όσο για το σχολείο, δύσκολο πράγμα.

Υ.Γ. Το δικό σου το είδα με το Γιαννάκη. Παραδόξως το παρακολούθησε και μου έκανε και ερωτήσεις.

enoida είπε...

Καλησπέρα Κε Κωβαίο. Καταπληκτικές οι φωτογραφίες σας! Κατατοπιστικότατο βίντεο για όποιον δεν έχει επισκεφθεί το΄Όρος. Εγώ μόλις προχτες γύρισα από ένα τετραήμερο εκεί (Σιμωνόπετρα, Παντοκράτορος και Καρακάλλου--όπου έχω έναν ανηψιό). Μάλιστα στη Σιμωνόπετρα, ο πατέρας Αθανάσιος μας έδωσε το cd, που ψάλλουν οι μοναχοί της μονής (απ'όπου και το "Αγνή Παρθένε Δέσποινα" υπόκρουση του video). Σας εύχομαι να είστε πάντα άξιος να συνεχίσετε το ζόρικο έργο της Παιδείας. Καλό σας βράδυ
Υ.Σ. Στην Καρακάλλου τώρα δεν είχαν ντοματιές--ακόμα τουλάχιστον (όπως φαίνεται σε μια φωτο),αλλά πράσα, λάχανα και σέλινο

ΓΙΑΝΝΗΣ Β. ΚΩΒΑΙΟΣ είπε...

Βάσω μου, ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Με τιμά, πάνω απ' όλα, ότι ο Γιαννάκης το παρακολούθησε και έκανε ερωτήσεις!!!

ΓΙΑΝΝΗΣ Β. ΚΩΒΑΙΟΣ είπε...

Φίλε επισκέπτη enoida, βοήθειά σου το προσκύνημα! Ευχαριστώ για τα σχόλια και την ευχή! Πάντως, όπως εξηγώ στον πρόλογο, δεν το κρίνω κατατοπιστικό ούτε με καλαίσθητες φωτογραφίες για τον συγκεκριμένο λόγο. Και του χρόνου!