27 Σεπτεμβρίου 2011

Στον 2ο χρόνο η "ΝΕΑ ΕΥΘΥΝΗ"


→ Στο 7ο τεύχος της Νέας Ευθύνης (Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου), που μόλις κυκλοφόρησε, δημοσιεύονται: - Άρθρο του ακαδημαϊκού Κωνσταντίνου Δεσποτόπουλου «Για τη διδασκαλία της ξένης γλώσσας στο δημοτικό» που απευθύνεται στην υπουργό Παιδείας. - Επιστολές του Ι.Ν. Θεοδωρακόπουλου προς τον Κωνσταντίνο Τσάτσο από την περίοδο που σχεδίαζαν το περιοδικό Αρχείον Φιλοσοφίας και Θεωρίας των Επιστημών (εισαγωγή-σημειώσεις: Δημήτρης Αγγελής) και το δεύτερο μέρος της μελέτης του Λυκούργου Κουρκουβέλα «Ιδεαλισμός εναντίον μαρξισμού: Η περίπτωση του Κωνσταντίνου Τσάτσου». - Μελέτη της Σταυρούλας Γ. Τσούπρου για «Το μυθιστόρημα της Ιουλίας Ιατρίδη», μαζί μ’ ένα αδημοσίευτο κείμενο της Ιουλίας Ιατρίδη για τη «θέση του μεταφραστή στην Ελλάδα». Για το θέμα της μετάφρασης δημοσιεύεται ακόμα το δοκίμιο του Κώστα Κουτσουρέλη «Για τη μετάφραση της νεότερης γερμανόφωνης ποίησης στα ελληνικά», κείμενο ομιλίας του στο Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών της Ρόδου, το οποίο πλαισιώνεται από μεταφράσεις των Γερμανών ποιητών Πέτερ Χούχελ και Γκέοργκ Χάυμ (μτφρ. Δημήτρης Θ. Γκότσης) κι από το κείμενο του Χουάν Γκοϋτισόλο «Η επιβίωση του Βερολίνου» (μτφρ. Ούρσουλα Φωσκόλου), αναφορά στην πτώση του Τείχους του Βερολίνου και του τι αυτό αντιπροσώπευε. -Ποιήματα των Ορέστη Αλεξάκη, Θανάση Παπαθανασόπουλου, Π.Β. Πάσχου, Θοδωρή Βοριά και Πέδρο Ματέο (μτφρ. Μαρία Ψαρούδη) –στα δίστηλα του περιοδικού δημοσιεύεται και μια συνέντευξη του τελευταίου.- Πεζά κείμενα της Λουκίας Δέρβη («Πώς χάθηκε η πανσέληνος») και του Γιάννη Παπαγιάννη («Άνθρωποι πραγματικοί και ανύπαρκτοι»).  
* * * Στα δίστηλα των «Προσανατολισμών» θα βρείτε: άρθρα και δοκίμια των Μαριάνου Δ. Καράση («Θεωρίες δικαιοσύνης»), Διονύση Κ. Μαγκλιβέρα («Όταν οι πολιτικοί προκαλούν τον λαϊκό θυμό»), Κώστα Χατζηαντωνίου («Ιδέες για μια σύγχρονη ελληνική αισθητική»), Γιάννη Β. Κωβαίου («Σαν πολλές παρανοήσεις...»). Κριτικές βιβλίου γράφουν οι Ηλίας Κεφάλας και Άγγελος Μουζακίτης, κριτική τέχνης ο Νίκος Αλ. Μηλιώνης και θεάτρου η Έλενα Σταγκουράκη. Δημοσιεύεται επίσης κείμενο του Άγγελου Καλογερόπουλου για τον Παπαδιαμάντη («Η Αϊμά») και δοκίμια των Γιώργου Βαρθαλίτη («Ποίηση και γλώσσα»), Κώστα Βραχνού («Αλήθεια όχι ελπίδα»), Γιώργου Καστρινάκη («Η πτώση της έπαρσης»), π. Κωνσταντίνου Καλλιανού («Φωτεινές, άσβηστες παρουσίες»), και μια μαρτυρία του Κώστα Ασημακόπουλου για τον Ζεράρ Φιλίπ. 
Το τεύχος κοσμούν αδημοσίευτα σχέδια του Σαράντη Καραβούζη (1938-2011).

2 σχόλια:

Δημήτρης Σπυρόπουλος είπε...

Περιμένω να λάβω το τεύχος φίλε. Είμαι σίγουρος πως θα με ξεκουράσει με τα πνευματοφόρα κείμενά του. Φυσικά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα διαβάσω τη δική σου κατάθεση.

ΓΙΑΝΝΗΣ Β. ΚΩΒΑΙΟΣ είπε...

Πάντα ευγενής και πάντα φιλαναγνώστης και φιλομαθής! Σε ευχαριστώ, φίλε!