22 Μαΐου 2012

Κυκλοφόρησε το 11ο τεύχος της Νέας Ευθύνης!


   Στο τεύχος της "Νέας Ευθύνης" που μόλις κυκλοφόρησε θα βρείτε δοκίμιο του Κώστα Κουτσουρέλη για «Το τέλος της νεωτερικότητας» (Ομιλία τον περασμένο Οκτώβριο στο Καφέ Φλοράλ), ένα επίκαιρο άρθρο του Διονύση Κ. Μαγκλιβέρα με τίτλο «Ενεργοί συμμέτοχοι σε μια νέα Ευρώπη» και τη μελέτη του Λυκούργου Κουρκουβέλα «Το μέλλον του δυτικού πολιτισμού: Ένας διάλογος με αφορμή το "Εμπρός στο κοινωνικό πρόβλημα"», που αναφέρεται στο ομώνυμο βιβλίο του Γ. Θεοτοκά και στην κριτική των Τ.Κ.Παπατσώνη και Κ.Θ. Δημαρά. Δημοσιεύονται, επίσης, εξαιρετικά διηγήματα των Κώστα Μαυρουδή («Ένα απόγευμα Κυριακής»), Γιάννη Πατσώνη(«Σκαλωτή»), του νεότερου Γιάννη Παλαβού («Κάβουρας στον Εύοσμο») και της Άννας Μαρία Ματούτε («Οι σιδεράδες, μτφρ. Βούλας Χρηστίδη).

  Παρουσιάζονται, ακόμα, τρία ποιήματα του Λευτέρη Ξανθόπουλου αφιερωμένα στη μνήμη του Γιάννη Βαρβέρη, καθώς και ποίηση των Κώστα Ριζάκη, ΧάρηΨαρρά, Σωτήρη Σαράκη, Βασίλη Ζηλάκου, Στέλιου Θ. Μαφρέδα και Γιώτας Αργυροπούλου. Το κυρίως σώμα του τεύχους κλείνει με τις επιστολές του Στρατή Τσίρκα στον Γ. Φ. Πιερίδη, τις οποίες παρουσιάζει ο Λευτέρης Παπαλεοντίου («Ο λογοτέχνης ως κριτικός. Επιστολές του Στρατή Τσίρκα στον Γ.Φ. Πιερίδη»).
    Στα δίστηλα του περιοδικού («Προσανατολισμοί») θα διαβάσετε: «Η δυτική χριστιανική αντίληψη περί δικαιοσύνη ς- Ακινάτης» του Μαριάνου Δ. Καράση, «Ολοκληρωτισμός και τέχνη. Η Ωδή του Μάντελσταμ»  του Αντώνη Μακρυδημήτρη και «Η πλειονότητα και οι υποτιθέμενες εξαιρέσεις» του Κώστα Βραχνού.

   Ο Γιάννης Β. Κωβαίος συνεχίζει να σχολιάζει την καινούργια Γραμματική Νέας Ελληνικής Γλώσσας, κριτική βιβλίου γράφουν οι Ηλίας Κεφάλας, Χρίστος Παπαγεωργίου, Ανθούλα Δανιήλ, Κώστας Νικολαΐδης και Ευριπίδης Γαραντούδης, κριτική τέχνης ο Νίκος Αλ. Μηλιώνης, θεατρική κριτική η Έλενα Σταγκουράκη, για τον κινηματογράφο ο Αχιλλέας Ντελλής. Δημοσιεύονται, ακόμα, κείμενα και σχόλια των Γιώργου Βαρθαλίτη, Ν.Δ. Τριανταφυλλόπουλου, Χριστιάννας Λούπα, Νατάσας Κεσμέτη, παρουσιάζεται το μελέτημα του Μιγκέλ Άνχελ Κάνο Πάνιος για τα «μεταναστευτικά προβλήματα στην Ευρώπη», καθώς και συνέντευξη του καθηγητή Αλέξανδρου Μ. Σταυρόπουλου. Για τον Δημήτρη Μητροπάνο γράφει ο Θάνος Μικρούτσικος και για την νεοελληνίστρια Ισαμπέλ Γκαρθία Γκάλβεθ ο Μόσχος Μορφακίδης και η Λόλα Σεράνο Νίθα (μτφρ. Ούρσουλας Φωσκόλου).   
   Καλή ανάγνωση!

Δεν υπάρχουν σχόλια: