26 Ιουλίου 2012

ΝΕΑ ΕΥΘΥΝΗ, νέο τεύχος!


Χορταστικό το καλοκαιρινό τεύχος της Νέας Ευθύνης, ανοίγει με μια ανέκδοτη επιστολή του Τάκη Παπατσώνη στον ποιητή Κυριάκο Χαραλαμπίδη,την οποία σχολιάζει ο ποιητής παραθέτοντας και τα αναφερόμενα σε αυτήν ποιήματα,κάποια από τα οποία παρέμεναν έως σήμερα αδημοσίευτα. Ακολουθεί ένα ανέκδοτο ποίημα του ίδιου του Παπατσώνη («Τempore adventus: Η έρημος Κάδης»), από το μακρινό 1921 και μια ποιητική ενότητα του Κώστα Γ. Παπαγεωργίου («Με μέθοδο άνευ ουρανού»).  
Η Σταυρούλα Γ. Τσούπρου προλογίζει τη συζήτηση για τη σύγχρονη ελληνική πεζογραφία, στην οποία συμμετείχαν οι συγγραφείς Ζέτα Κουντούρη, Τηλέμαχος Κώτσιας, Ανδρέας Μήτσου και Κώστας Χατζηαντωνίου. Πρόκειται για τις ολιγόλεπτες αρχικές τοποθετήσεις των συγγραφέων, οι οποίοι συμμετείχαν στη δημόσια συζήτηση που διοργάνωσε η Νέα Ευθύνη στην «Εστία» Νέας Σμύρνηςστις 29 Φεβρουαρίου 2012.
Ακολουθούν ποιήματα του Γιώργου Κεντρωτή («Τρία τάνγκο»), ένα διήγημα της Σάντρα Σισνέρος («Έντεκα», μτφρ. Ούρσουλα Φωσκόλου), το εμβληματικό διήγημα του Σάκι «Σρέντνι Βάσταρ» (μτφρ. Γιάννης Παλαβός), ποιήματα του Στάθη Κουτσούνη και της Βικτωρίας Παπαδάτου, ένα δοκίμιο του Λίνου Γ. Μπενάκη για την «επιρροή της φιλοσοφικής γλώσσας στη διαμόρφωση της γλώσσας της επιστήμης», ποιήματα των Γιώργου Πετούση και της Μαρίας Περατικού Κοκαράκη, ένα «Ερωτικό γράμμα» του Ντίνο Μπουτζάτι (μτφρ. Μαρία Φραγκούλη), ποίημα του Πιερ Ζαν Ζουβ («Η μελαγχολία μιας όμορφης μέρας», μτφρ. Δημήτρης Π. Μανώλος), ένα σπονδυλωτό διήγημα του Παναγιώτη Αρ. Υφαντή για τον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης, ποιήματα του Χουάν Βιθέντε Πικέρας (μτφρ. Βιρχίνια Λόπεθ Ρέθιο) και το σημαντικό θεωρητικό δοκίμιο της Σούζαν Μπάσνετ «Πότε μια μετάφραση δε συνιστά μετάφραση» (μτφτ. Δημήτρης Φίλιας)


Στις μόνιμες στήλες των «Προσανατολισμών», ο Μαριάνος Δ.Καράσης γράφει για τη δυτική χριστιανική αντίληψη περί δικαιοσύνης και τον Λούθηρο, ο Διονύσης Κ. Μαγκλιβέρας αναφέρεται στον «δικό του Απόστολο Παύλο», ο Αντώνης Μακρυδημήτρης προσεγγίζει το κεντρικό ερώτημα της εποχής «Ποια είναι η καλύτερη μορφή διακυβέρνησης», ενώ ο Αντώνης Η. Σακελλαρίου ασχολείται με το διαχρονικό πρόβλημα του λαϊκισμού. Γλωσσικά σχόλια γράφει αυτή τη φορά ο Χρίστος Ι. Κολιός, κριτική βιβλίου οι Ηλίας Κεφάλας, Γιώργος Ρόρρης, Χρυσούλα Παπακυριάκου, Γιάννης Παπακώστας, Νίκη Καλτσόγια-Τουρναβίτη, Βασιλική Τσακίρη.Κριτική τέχνης ασκεί ο Νίκος Αλ. Μηλιώνης, κριτική θεάτρου η Έλενα Σταγκουράκη, με τον κινηματογράφο ασχολείται ο Αχιλλέας Ντελλής. Ακολουθούν κείμενα των Γιώργου Βαρθαλίτη, Ανθούλας Δανιήλ, Ν.Δ. Τριανταφυλλόπουλου, Θάνου Κωτσόπουλου, Π. Κ. Αλεξόπουλου, Κώστα Βραχνού, Νατάσας Κεσμέτη. Ο Νίκος Ορφανίδης θυμάται τον Κύπριο φιλόσοφο και ποιητή Κώστα Π. Μιχαηλίδη και ο Ιωάννης Κ. Τσέγκος τον Ρένο Αποστολίδη. Ο ποιητής Χουάν Βιθέντε Πικέρας απαντάει σε ερωτήσεις του Κώστα Βραχνού, ενώ ο Κωνσταντίνος Λερούνης γράφει για τον Ντήτριχ Φίσερ-Ντίσκαου.
Τα σχέδια που κοσμούν το τεύχος είναι του Κώστα Σιαφάκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: