14 Απριλίου 2014

Τα μηνύματα της Μ. Εβδομάδας

Από τον εκλεκτό συνάδελφο φιλόλογο, ιεροψάλτη και λόγιο ΛΟΥΚΑ ΚΑΣΙΑΡΑ έλαβα το μήνυμα αυτό και θεωρώ τιμή για το ιστολόγιο να το μοιραστώ μαζί σας:

Ο υμνογραφικός λόγος  -  ανατέμνοντας ακόμη και τη σύγχρονη ζοφερή πολιτική πραγματικότητα - γίνεται ερέθισμα πνευματικής αφύπνισης και εγρήγορσης!!!  Και είναι πλήρεις τέτοιων νοημάτων οι ύμνοι της Μ. Εβδομάδος. Κυρίως οι κανόνες. Μην τους αφήσουμε και φέτος να πάνε χαμένοι (δηλ. να περάσουν από τα αυτιά μας απλώς σαν μελωδίες, μονότονα "ψαλτικά", ακατάληπτα και ανερμήνευτα...) 
  


 (Εκ της Η΄ ωδής του Κανόνος της Μεγάλης Δευτέρας. Ποίημα του υμνογράφου Κοσμά, επισκόπου Μαϊουμά (685 - 740):
    Τάξεως ἔμπαλιν ὑμῖν, ἐθνικῆς ἔστω τὸ κράτος ὁμογενῶν· οὐ κλῆρος γὰρ ἐμός, τυραννὶς δὲ γνώμῃ αὐθαίρετος· ὁ οὖν πρόκριτος ἐν ὑμῖν εἶναι θέλων, τῶν ἄλλων ἔστω πάντων ἐσχατώτερος· καὶ Κύριον γινώσκοντές με ὑμνεῖτε, καὶ ὑπερυψοῦτε εἰς πάντας τοὺς αἰῶνας.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ:
Ο τρόπος με τον οποίο εσείς, οι μαθητές μου, θα εξουσιάζετε και θα κυβερνάτε τους συνανθρώπους σας, πρέπει να είναι αντίθετος με την τάξη και τη συνήθεια που επικρατεί στα διάφορα έθνη. Διότι η τυραννική εξουσία, με την οποία συνήθως κυβερνώνται τα έθνη, δε αποτελεί κλήρο και θέληση δική μου, αλλά των (εκάστοτε) κρατούντων. Όποιος λοιπόν από εσάς θέλει να είναι πρώτος και να διακρίνεται, οφείλει να γίνει τελευταίος όλων των άλλων, υπηρετώντας τους ταπεινά. Και όλοι αναγνωρίζοντας εμένα ως Κύριο να με υμνείτε και να με εξυψώνετε σε όλους τους αιώνες.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: