23 Μαρτίου 2011

Κάποιοι δάσκαλοι -πιστεύω οι πιο πολλοί- θα τιμήσουν εθνικά την 25η!

Στο κολάζ, ένα "αθάνατο" από το Παλαμήδι συμπληρώνει την αθανασία του δελφικού φωτός και το άσβεστον κατανυκτικό φως του Μεγάλου Σπηλαίου

Οργανώνω σήμερα τη σχολική γιορτή της 25ης στο Γυμνάσιο Διονύσου "Φώτης Κόντογλου". Το θέμα μας είναι "1821: Η αναγέννηση ενός Έθνους". Έχει και υπότιτλο: "Με την ευγενική χορηγία χιλιάδων ηρώων και μαρτύρων".
*
Προλογίζοντας σκοπεύω να διαβάσω ένα μικρό απόσπασμα από τουρκικό σχολικό βιβλίο, που παραδέχεται πως "σε σχέση με τους άλλους χριστιανικούς λαούς, οι Έλληνες ήταν πιο εύποροι και πιο φωτισμένοι" και έπειτα από το παιδικό βιβλίο "Γεννήθηκα το 1821" του ΣΚΑΪ: "Ήμουν τεσσάρων ετών όταν έκαψαν το χωριό μου. Πρώτα ήρθαν κάτι Τούρκοι και μας έκλεψαν τα πρόβατα. Ήρθαν και Έλληνες με όπλα και είπαν ότι πρέπει να πολεμήσουμε τους Τούρκους. Δεν ξέρω ποιος έκαψε το χωριό. ¨Έτσι είναι ο πόλεμος¨ λέει η μαμά. ¨Τούρκοι και Έλληνες είναι το ίδιο πράγμα. Έχουν κάνει πολλά κακά ο ένας στον άλλον. Δεν μπορούν πια να ζήσουν μαζί¨". Για να μην μπερδευτούμε, από τα δύο, το δεύτερο εκδόθηκε με την ευγενική χορηγία της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ της Ελλάδας... Όπως και η πεντάτομη σειρά και το κόμικ και, φυσικά, γυρίστηκε το περιβόητο (πανάκριβης παραγωγής) "ιστορικό" ντοκυμανταίρ του κ. Βερέμη.
*
Την ώρα που οι πάντες διεθνώς -με εξαίρεση κάποιους "ηρωικούς" Φιλέλληνες- διασύρουν τη χώρα μας, μας αποκαλούν PIGS και φθάνουν να γελοιοποιούν ακόμη και το μόνο αδιαμφισβήτητο ως τώρα συγκριτικό πλεονέκτημα του Ελληνισμού, την πολιτιστική μας κληρονομιά, που πυροδότησε μια Αναγέννησή τους και ακολούθως έναν Διαφωτισμό, η αποδόμηση έρχεται ταχύτερα από μέσα! Από πολλούς και διαφόρους, αλλά κυρίως από την "εργολαβία" των προαναφερθέντων. Εν ονόματι, μάλιστα, της "επιστημονικής ιστορικής αλήθειας, σε πείσμα της τύφλωσης που επέβαλλε επί δύο αιώνες το Σχολείο και τα επίσημα ιδεολογήματα"... Μα πριν από δύο μόλις χρόνια ο συγκεκριμένος τηλεοπτικός σταθμός διεξήγαγε με εθνική έξαρση την ψηφοφορία για την ανάδειξη του "Μεγαλύτερου Έλληνα" όλων των εποχών. Και πρώτος αναδείχθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος (του 3ου π.Χ. αιώνα), δεύτερος ο Γεώργιος Παπανικολάου (του 20ού μ.Χ.), ενώ στην τελική δεκάδα βρέθηκαν ο Σωκράτης, ο Αριστοτέλης, ο Πλάτωνας, ο Περικλής (του 5ου και 4ου π.Χ.). Τώρα, πώς αυτή η καμπάνια συμβιβάζεται με τη φετινή, που πασχίζει λυσσαλέα να μας πείσει ότι το "Έθνος γεννήθηκε το 1821", μόνο τα διαπλεκόμενα μπορούν άριστα να δικαιολογήσουν...

Αφήνω τη λάσπη που φύλαγαν στο τελευταίο -και όχι στα δύο πρώτα, όπως ήταν το λογικό με χρονολογική σειρά- επεισόδιο για το ρόλο της Εκκλησίας και του Κλήρου στην Παλιγγενεσία. Όταν βέβαια οι δύο πανεπιστημιακοί ιστορικοί, που έβγαλαν σε παράθυρα κατά τη συζήτηση του επεισοδίου αυτού, τους αποστόμωσαν με επιχειρήματα για μια Εκκλησία "κιβωτό του Έθνους", τον έναν τον έκοψαν στον αέρα και στην άλλη άλλαζαν συζήτηση! Η χυδαιότητα του πιο αγράμματου και γι' αυτό πιο προκλητικού από το επιτελείο της σειράς έφτασε στο σημείο όλους εμάς που εκφράσαμε τις διαφωνίες μας για τη "γραμμή" τους, χωρίς να μας δώσουν φυσικά βήμα, να μας παραλληλίσει με εκείνους που έκαναν... ναζιστική προπαγάνδα! Ο ορισμός του φασισμού -με το μονοπώλιο του καναλιού που διαθέτει- κατηγορεί για φασισμό όσους διαφωνούν!
       *
Εμείς, πάντως, θα ξεκινήσουμε τη γιορτή μας με "Τη Υπερμάχω" και θα κινηθούμε με κορμό τη "Λειτουργία κάτω από την Ακρόπολη" του Νικηφόρου Βρεττάκου, βροντοφωνάζοντας "Ουκ εάλω η Βασιλεύουσα ψυχή των Ελλήνων"!
Και διαισθάνομαι ότι στο ίδιο μήκος κύματος θα κινηθούν φέτος οι περισσότεροι δάσκαλοι στα σχολεία του Υπουργείου πρώην Εθνικής Παιδείας της Ελλάδας...
"Ουκ εάλω η ρίζα! Ουκ εάλω το φως!"
_____________________________
Υ. Γ. Ακόμη και το Google από το Αμέρικα "ξέρει" τι γιορτάζουμε:
αύριο
Παρ 25 Μαρ 11

Εθνεγερσία, Ευάγγελος, Ευαγγελία, Βαγγέλης...

4 σχόλια:

Δημήτρης Σπυρόπουλος είπε...

Φυσικά σήμερα υψώνουμε ψηλά τις σημαίες. Γιορτάζουμε όλοι, ή πρέπει να γιορτάζουμε όλοι. Η έννοια της εθνεγερσίας δεν ερμηνεύεται με βάση τα πτυχία κάποιων... αλλά με βάση την ιστορική αλήθεια και αυτό δεν παίρνει διαπραγμάτευση. Σήμερα τιμάμε όλους εκείνους που δε λογάριασαν τίποτα για να ορίζουν τη γη τους και να κληροδοτήσουν σε μας μια Ελλάδα ελεύθερη. Και του Χρόνου φίλε. Και του χρόνου ας είμαστε καλύτερα ως Ελληνες. Γένοιτο!!!

ΓΙΑΝΝΗΣ Β. ΚΩΒΑΙΟΣ είπε...

Και του χρόνου, Δημήτρη! Και κυρίως σε 10 χρόνια, αν θέλει ο Θεός, όταν θα συμπληρώνονται τα 200 χρόνια της Επανάστασης... Εκεί είναι το Μέγα Ερώτημα και το Μέγα Στοίχημα! Τα νερά της Άνδρου θα παρακολουθούν ακόμη διερχόμενες τουρκικές φρεγάτες ή ο Ναύσταθμος Σαλαμίνος θα τις ελλιμενίζει κιόλας;

loukfil είπε...

Αυτοί ...οι κάποιοι δάσκαλοι (στους οποίους θέλουμε να συγκαταλεγόμαστε κι εμείς) είναι που καλούνται να σηκώσουν στους ώμους τους την τσαλαπατημένη τιμή του έθνους μας και να το οδηγήσουν και πάλι στο Φώς!
Ειλικρινά χτυπάει η καρδία μου δυνατά όταν μοιράζομαι τέτοιες αλήθειες με τους μαθητές μου και αισθάνομαι ότι ξυπνάω μέσα τους την ακοίμητη λαχτάρα για παλινόρθωση της εθνικής μας συνείδησης.Οι περισσότεροι ανταποκρίνονται θετικά!
Σε ευχαριστούμε Γιάννη για το δυναμισμό των σκέψεων. Ενστερνίζομαι απόλυτα το "αδούλωτο" των ιδεών σου!

ΓΙΑΝΝΗΣ Β. ΚΩΒΑΙΟΣ είπε...

Ευχαριστώ, Λουκά! Γρηγορείτε και προσεύχεσθε!