11 Αυγούστου 2011

Μνημονεύετε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη και μνημονεύετε Αγιά Μαντώ...



Όπου σας βρίσκει το κακό, αδελφοί μου, όπου θολώνει ο νους σας, μνημονεύετε Διονύσιο Σολωμό και μνημονεύετε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη...
Βοηθός και σκέπη μας Άη Κανάρη, βοηθός και σκέπη μας Άη Μιαούλη, βοηθός και σκέπη μας Αγιά Μαντώ...
ΕΛΥΤΗΣ, Άξιον Εστί



Η Μάρπησσα της Πάρου τίμησε (στις 7/8) το έτος Παπαδιαμάντη με μια βραδιά-μυσταγωγία!
Ομιλητές ο Γιάννης Β. Κωβαίος και η Λίλη Καλογεράκη-Ροδοπούλου.
Στην παρουσίαση πρόσφεραν τον "γλυκασμό των αγγέλων" οι μελωδικές φωνές των κοριτσιών από την Ελλάδα, την Αφρική και την Αμερική, που φιλοξενούνται το καλοκαίρι στην Πάρο από την Αδελφότητα "Αγία Τριάς" Ιλίου! Έψαλαν "Φως ιλαρόν", όπως ήταν και ο τίτλος της εκδήλωσης, "Άξιόν Εστί" αλλά τραγούδησαν και Παύλο Σιδηρόπουλο!
*
Το άλλο βράδυ, η Αθηνά Πέππα-Μεσσήνη -στο χωριό Μάρμαρα- χάρισε ανεκτίμητες στιγμές φωτίζοντας γνωστές και άγνωστες πτυχές από τη ζωή και τη δράση της ηρωίδας Μαντώς Μαυρογένους.
*
Είχε προηγηθεί το πανηγύρι της Μεταμορφώσεως στη Μάρπησσα, με ένα αξέχαστο γλέντι ως το πρωί, ενώ και οι Λεύκες είχαν τιμήσει τον πεζογράφο Ηλία Παπαδημητρακόπουλο με ανάγνωση διηγημάτων του από τους εκλεκτούς ηθοποιούς Στέλιο Μάινα και Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου.
Και ο πολιτιστικός "πυρετός" στην Πάρο ανεβαίνει! 

2 σχόλια:

Δημήτρης Σπυρόπουλος είπε...

Θάθελα να ήμουν εκεί, να ακούσω το λόγο σας. Πάντα επιτυχίες φίλε.

ΓΙΑΝΝΗΣ Β. ΚΩΒΑΙΟΣ είπε...

Να είσαι καλά, φίλε! Μακάρι να ήσουν! Μία γεύση, πάντως, μπορείς να πάρεις τον Οκτώβριο, όταν θα το παρουσιάσω με παραλλαγές στον Διόνυσο και ίσως στην Κηφισιά.