24 Σεπτεμβρίου 2011

... σήμερα όμως οι 100 χιλιάδες ποιητές ξεκινούν!



Σε πείσμα όλων όσοι υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι του πνεύματος κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι στις συγκλονιστικές παγκόσμιες εξελίξεις σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, οι ποιητές από όλο τον κόσμο αποφάσισαν να δραστηριοποιηθούν και να επαναστατήσουν μέσα από τους στίχους και τις ρίμες τους.
Οι έντονες κοινωνικές αναταραχές και η παγκόσμια οικονομική κρίση που «γονατίζουν» καθημερινά τους ανθρώπους του πλανήτη δεν τους αφήνουν αδιάφορους. Από τον δικό τους... κύκλο, σπουδαίοι Ελληνες ποιητές μάς παροτρύνουν να αγωνιστούμε για τη δικαιοσύνη και να δείξουμε ευσπλαχνία στους φτωχούς. Οι διαθέσεις τους είναι ειρηνικές. Εξάλλου ως άνθρωποι του πνεύματος δεν πιστεύουν ότι η κοινωνική αλλαγή έρχεται μέσα από τις εξεγέρσεις ή τις βίαιες συγκρούσεις, αλλά από τον διάλογο και την ειρηνική επίλυση των προβλημάτων.
Το επαναστατικό σύνθημα του παγκόσμιου κινήματος είναι «100.000 ποιητές για αλλαγή». Τόσοι ελπίζουν να συγκεντρωθούν στο αυριανό ραντεβού της διοργάνωσης, στην οποία παίρνουν μέρος συνολικά 97 χώρες και 405 πόλεις του πλανήτη. Σε αυτές συγκαταλέγονται και η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα, ο Βόλος, που έχουν προγραμματίσει ειδικές βραδιές απαγγελίας με προσκεκλημένους γνωστούς ποιητές, που θα δώσουν το «παρών» στη μάχη κατά της πείνας αλλά και της καταπάτησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Ηδη μεταξύ των ποιητικών προσωπικοτήτων που είπαν το «ναι» στη διοργάνωση περιλαμβάνονται ο διάσημος Αμερικανός Λόρενς Φερλινγκέτι, του οποίου ποιήματα αποτελούν διδακτέα ύλη στα αμερικανικά πανεπιστήμια, και ο Ρώσος ποιητής και σκηνοθέτης Γεβγκένι Γεφτουσένκο, οι οποίοι θα διαβάσουν ποιήματα στις χώρες τους. Στην Ελλάδα συμμετέχουν οι Τίτος Πατρίκιος, Γιάννης Δάλλας, Μιχάλης Μήτρας αλλά και πολλοί ακόμη ποιητές, που θα φέρουν -έστω και για λίγο- τη διάθεση για αλλαγή στην εκδήλωση που έχει προγραμματιστεί για τις 19.00 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. 
Στόχος του... κύκλου των ποιητών είναι να υποστηρίξει αλλά και να προωθήσει τις σκέψεις, τις πράξεις και τις αποφάσεις που αποσκοπούν στην παγκόσμια ειρήνη και την υπεράσπιση κάθε μορφής ζωής στον πλανήτη.
«Πρόκειται για μια παγκόσμια διοργάνωση χωρίς πολιτική χροιά. Οι ποιητές θέλουν έναν κόσμο χωρίς πολέμους και κοινωνικές αναταραχές, χωρίς πείνα. Κοινώς επιζητούν μια μεγάλη κοινωνική αλλαγή, η οποία δεν έρχεται με τις βίαιες συγκρούσεις» τονίζει στη «δημοκρατία» ο ποιητής και εκδότης λογοτεχνικών περιοδικών Ντίνος Σιώτης. «Κάποιος είπε, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, ότι θα πρέπει να κάνουμε κατάληψη στη Βουλή. Φυσικά και εμείς καταδικάζουμε κάτι τέτοιο» τονίζει ο κ. Σιώτης, ιδρυτής του Διεθνούς Λογοτεχνικού Φεστιβάλ της Τήνου.
«Θα διαβαστούν ποιήματα από όλους. Οσοι θέλουν είναι ευπρόσδεκτοι να έρθουν» τονίζει ο κ. Σιώτης. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα υπάρξουν δύο διαλείμματα, που θα ντυθούν μουσικά με ιντερλούδια. 
Η πρωτοβουλία «γεννήθηκε» το περασμένο καλοκαίρι κατά τη διάρκεια της πρώτης παγκόσμιας συνάντησης συντονιστών Διεθνών Ποιητικών Φεστιβάλ, που έγινε στην πόλη Μεντεγίν της Κολομβίας. Απόρροια της συνάντησης αυτής, η δημιουργία του παγκόσμιου κινήματος ποίησης, αλλά και η πρωτοβουλία «100.000 ποιητές για αλλαγή», μια παγκόσμια κινητοποίηση από τους ανθρώπους του πνεύματος. Η ιδέα μάλιστα ανήκει στους ποιητές Μάικ Ρόδενμπεργκ και Τέρι Κέριον από τη μακρινή Καλιφόρνια, γρήγορα όμως χάρη και στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης η προσπάθεια γιγαντώθηκε και ο κύκλος των ποιητών απέκτησε χιλιάδες μέλη.
 Πού αλλού έχουν προγραμματιστεί δράσεις; Στην Καμπούλ, στο Κάιρο, στην Πόλη του Μεξικού καθώς και σε πολλές ακόμη πόλεις του πλανήτη, που είδαν την πρωτοβουλία αυτή ως μια κίνηση με ουσιαστικό περιεχόμενο. 
Γιώτα Βαζούρα, εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 23.9.11

2 σχόλια:

Δημήτρης Σπυρόπουλος είπε...

Ευχαριστώ για την πληροφόρηση φίλε. Καλό βράδυ.

ΓΙΑΝΝΗΣ Β. ΚΩΒΑΙΟΣ είπε...

Να είσαι καλά, φίλε ποιητή!
Εμπρός λοιπόν!