5 Σεπτεμβρίου 2012

Ο τρόμος του Μπαρμπαρόσα στις οθόνες μας!

 
 ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗ ΒΔΟΜΑΔΑ, ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΣΤΟΝ “ANTENNATHN ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΥΠΕΡΠΑΡΑΓΩΓΗ «ΣΟΥΛΕΪΜΑΝ Ο ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΗΣ». ΠΡΙΝ 10 ΜΕΡΕΣ ΟΙ ΝΑΟΥΣΑΙΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ ΞΑΝΑΘΥΜΙΣΑΝ (βλ. φωτογραφία) ΤΙΣ ΘΗΡΙΩΔΙΕΣ ΤΟΥ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΤΟΥ, ΑΡΧΙΠΕΙΡΑΤΗ ΧΑΪΡΕΝΤΙΝ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΣΑ…

Ο Σουλεϊμάν Α΄ ο Μεγαλοπρεπής (14931566), ήταν ο δέκατος Σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, από το 1520 ως το 1566. Από τους Τούρκους αναφέρεται ως Σουλεϊμάν Α΄ ο «Κανουνί» (Νομοθέτης). Κατά την βασιλεία του η Οθωμανική αυτοκρατορία έφτασε στη μέγιστη γεωγραφική της επέκταση και στο απόγειο της δύναμής της. Το 1522 κατέλαβε τη Ρόδο. Επικεφαλής του στόλου του ήταν ο τρόμος των νησιών του Αιγαίου Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα!

Ο Μπαρμπαρόσα θεωρείται ο κατεξοχήν οργανωτής του οθωμανικού στόλου, στον οποίο κατείχε τον βαθμό του ναυάρχου. Αργότερα έγινε σουλτάνος του Αλγερίου και τελικά Μπεϊλέρ Μπέης (Αρχιμπέης) του Αιγαίου, ένα από τα μεγαλύτερα οθωμανικά αξιώματα. Κατά τη διάρκεια των κατακτητικών και αρπακτικών επιδρομών του ο Μπαρμπαρόσα έστειλε τους Τούρκους και αλγερινούς πειρατές του ενάντια πολλών νησιών του Αιγαίου, ειδικά στις Κυκλάδες καθώς και στα Κύθηρα, στην περιοχή του Τσιρίγου. Αυτό που επακολούθησε ήταν η ερήμωση του νησιού. Λέγεται ότι σκοτώθηκαν 7.000 άμαχοι και οι υπόλοιποι πουλήθηκαν ως σκλάβοι, ενώ εκείνοι που κατόρθωσαν να διαφύγουν, κρύφτηκαν στα βουνά ή πέρασαν στην Πελοπόννησο. Ακόμα και σήμερα στην πρωτεύουσα του νησιού τον Άγιο Δημήτριο, γνωστή έως Παλαιοχώρα είναι διακριτά τα ίχνη της ερήμωσης από εκείνη την πειρατική λαίλαπα.

Το 1518 ο Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα έγινε επίσημος αντιπρόσωπος του οθωμανού σουλτάνου στην Αλγερία και οι Αλγερινοί κουρσάροι κυριάρχησαν στη Μεσόγειο υπό την οθωμανική δικαιοδοσία, επί μακρό χρονικό διάστημα.

 ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ;

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: