4 Ιουνίου 2013

Κυκλοφόρησε το "ΦΡΕΑΡ"!

Μια νέα και φιλόδοξη εκδοτική προσπάθεια ξεκίνησε αυτές τις μέρες από τους τέως στενούς συνεργάτες της ΝΕΑΣ ΕΥΘΥΝΗΣ, τον διευθυντή της Δημήτρη Αγγελή, τη συντακτική ομάδα της και τον Γιάννη Β. Κωβαίο, που είχε τη φιλολογική επιμέλεια και τη στήλη για τη Γλώσσα. 
Το "ΦΡΕΑΡ", που είχε κάνει ήδη προ μηνός την εμφάνισή του με ιστοσελίδα, τύπωσε και κυκλοφόρησε
και το 1ο τεύχος του.
 Από τη στήλη μου ΓΛΩΣΣΑ ΕΘΙΜΟ ΕΘΙΜΩΝ
του 1ου τεύχους:
Με την υψηλή ευθύνη του ιδεοτρύπανου
 
[...] Εμείς, πάντως, οι ταγμένοι στο νέο αυτό πνευματικό μετερίζι, πιστεύουμε μαζί με τον Αμερικανό ιερωμένο του 19ου αιώνα Henry Ward Beecher και κάτι παραπάνω: Πως «Οι λέξεις είναι καρφιά, για να κρεμάμε πάνω τους ιδέες». Γι’ αυτό, εκκινώντας από τη λέξη που επιλέξαμε ως όνομα του περιοδικού, δηλώνουμε την πρόθεσή μας να το αναδείξουμε σε ένα αρτεσιανό, κατ’ αρχήν, φρέαρ· δηλαδή σε πηγάδι από όπου θα αναβλύζουν με φυσική ροή οι ιδέες, ο έντεχνος λόγος, οι κρίσεις.  Πληροφοριακά, ο όρος «αρτεσιανό» αναδύθηκε από τη φράση puits artésien, επειδή κατασκευάστηκαν πολλά φρέατα τέτοιου τύπου στην περιοχή Artois. Λυρικά δε, μας σαγηνεύει μέσα από τους στίχους της Μαριανίνας Κριεζή:
Αρτεσιανό μου φρέαρ
της καρδιάς μου το έαρ.
Κάτι τέτοιο, λοιπόν, δε θα επιθυμούσαμε –συνεργάτες και αναγνώστες– να αποτελέσει και το δικό μας «Φρέαρ»;

Βέβαια, όποτε το απαιτούν οι περιστάσεις, δε θα αρκούμαστε να αιρόμαστε στο ύψος τους, δηλαδή να ακολουθούμε τη φυσική πίεση των υδάτων. Όπως υπόσχεται ο υπότιτλος, έχουμε χρέος, απέναντι στην πνευματική Ελλάδα του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος αλλά και στους απανταχού ομογενείς και φιλέλληνες, να στρέφουμε και το ιδεοτρύπανο στο υπέδαφος, με στόχο και προσδοκία να φέρνουμε εμείς στην επιφάνεια κάποια νάματα, που μένουν εκεί κάτω –αθέλητα ή εσκεμμένα–από ποικίλους παράγοντες του χώρου.  

Η επίσκεψη της λέξης «φρέαρ» ή «φρεῖαρ» μάς φέρνει όσο πιο πίσω γίνεται, αφού πρόκειται για λήμμα από τις αμμουδιές ήδη του Ομήρου, του Ηρόδοτου, του Θουκυδίδη, του Πλάτωνα, του Αριστοφάνη και τόσων άλλων αρχαίων συγγραφέων. Μας οδηγεί, όμως, και στην Παλαιά Διαθήκη, καθώς διωκόμενος από τον Φαραώ «ἀνεχώρησε Μωυσῆς ἀπὸ προσώπου Φαραὼ καὶ ᾤκησεν ἐν γῇ Μαδιάμ, ἐλθὼν δὲ εἰς γῆν Μαδιὰμ ἐκάθισεν ἐπὶ τοῦ φρέατος» (Έξοδος, 2.15). Το ίδιο πηγάδι, που βρίσκεται στη Μονή του Σινά, χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα, μετά από τρεις χιλιάδες τετρακόσια χρόνια! Ένας συμβολισμός ιδεώδης για το ξεδίψασμα με νερό από τα έγκατα της παράδοσης αλλά ανανεούμενο συνεχώς!

Η χρήση, πάντως, της λέξης επεκτείνεται και στην οικοδομική ορολογία, που και αυτό ενέχει τη σημειολογία του. «Φρέαρ θεμελίωσης» και «φρέαρ σκυροδέματος» είναι όροι καίριοι και ενδεικτικοί για όσα ευελπιστεί η ομάδα αυτής της πρωτοβουλίας.

Η στήλη «Γλώσσα έθιμο εθίμων», με δεδομένη την ιστορία της επί 25 και πλέον χρόνια στην «Ευθύνη», φιλοδοξεί να στηρίζει με «σκυρόδεμα» τα θεμέλια του γλωσσικού και ευρύτερα πνευματικού μας οικοδομήματος. Οπότε, δε θα ήθελε να συμμεριστεί τη γλυφή γεύση των στίχων του Σεφέρη:
«Ἀκόμη ἕνα πηγάδι μέσα σὲ μιὰ σπηλιά.
Ἄλλοτε μᾶς ἦταν εὔκολο ν᾿ ἀντλήσουμε εἴδωλα καὶ στολίδια
γιὰ νὰ χαροῦν οἱ φίλοι ποὺ μᾶς ἔμεναν ἀκόμη πιστοί».


Τιμή και δικαίωση θα ήταν να αντλούμε από εδώ ύδωρ αείζωον! Ώστε να μας μείνουν εξ αυτού πιστοί οι παλαιοί φίλοι και να τους πολλαπλασιάσουμε.

ΓΙΑΝΝΗΣ Β. ΚΩΒΑΙΟΣ
 

2 σχόλια:

Δημήτρης Σπυρόπουλος είπε...

Εύχομαι επιτυχία στη νέα προσπάθεια. Θα την παρακολουθώ και είμαι σίγουρος για το διάβα της!!!
Να έχετε δύναμη στα κάθε είδους εμπόδια που θα παρουσιάζονται και είμαι σίγουρος πως θα τα καταφέρετε.
Καλή αρχή λοιπόν.

ΓΙΑΝΝΗΣ Β. ΚΩΒΑΙΟΣ είπε...

Αγαπητέ Δημήτρη, πάντα δοτικός και πάντα αισιόδοξος! Σ' ευχαριστούμε, φίλε!