27 Ιουνίου 2013

Φυλακές Αυλώνα: Εδώ μέσα κερδίζεται το ένα ημίχρονο του αυριανού αγώνα έξω!

Ποικίλες οι εθνικότητες των χορευτών στην "Παρτάλω", χορό της Μακεδονίας. Ελάχιστες όμως φορές θα χάσουν τα βήματα... Είναι από το αγκάλιασμά τους... Μα πιο πολύ, είναι από τον "αέρα" της επανένταξης, που τους εμπνέει το Σχολείο...
Με χορό λοιπόν, τραγούδι, βραβεία, έργα των χεριών και της φαντασίας τους, γνώσεις πρωτόγνωρες και για τα παιδιά των "έξω" σχολείων, τυπωμένη την καινούργια τους εφημερίδα, υπερηφάνεια, αισιοδοξία έκλεισε για τους κρατούμενους μαθητές του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα η σχολική χρονιά 2012-13!!!

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά φετινά έργα ο τόμος που βλέπετε, με χειρόγραφα κατ’ απομίμηση των βυζαντινών, σε συνεργασία αλλόδοξων και ετερόδοξων μαθητών με το Χριστιανικό και Βυζαντινό Μουσείο, καθώς επίσης και μία ταινία κινουμένων σχεδίων με ζωντάνεμα της πλαστελίνης!

Μα η χρονιά έκλεισε και με πολλή αγάπη και έγνοια από την Κοινωνία!
Πρώτα, από τους άξιους δασκάλους και καθηγητές τους. Σαν συνάδελφός τους μόνο θαυμασμό και ευχαριστίες έχω να εκφράσω! Παρακολουθώ τη δράση τους και συνεργάζομαι επί 15 χρόνια, ωστόσο κάθε χρόνο δοκιμάζω και πιο ευχάριστες εκπλήξεις -με όλο και μειούμενο προσωπικό!
Φέτος ήταν (κάποιοι για τον τελευταίο... 1 μήνα) η Βίκυ Δουζένη, η Λαμπρινή Παπαδήμα, η Ελένη Σαββίδη, η Αικατερίνη Χατζηαντωνίου, η Αλεξάνδρα Τυτράσκη, η Ιωάννα Καραθάνου, η Κωνσταντίνα Γαλάνη, η Δάφνη Γκανά, ο Γιάννης Παπαδημητρίου, ο Γρηγόρης Ζάρρας, ο Κοσμάς Καραγιώργος και η εθελόντρια Βενετία Λέκκα.
Ο εμπνευσμένος Δάσκαλος, διευθυντής του Γυμνασίου & Λυκείου
ΠΕΤΡΟΣ ΔΑΜΙΑΝΟΣ

Έπειτα, από τη διευθύντρια, τον εισαγγελέα, τις κοινωνικές λειτουργούς, τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους του Καταστήματος, με την ανθρώπινη στάση όλων.
Από την Εκκλησία και κυρίως την άοκνη ομάδα κληρικών και λαϊκών του αείμνηστου π. Μάρκου Μανώλη από την ενορία του Διονύσου, που βρίσκονται σταθερά κοντά τους με ζεστασιά, βραβεία και δώρα.
Από το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, με βραβεία και νομική στήριξη.
Από την εκπαιδευτική κοινότητα, με επισκέψεις φιλίας, συνεργασίας και αλληλεγγύης σχολείων και πανεπιστημιακών φορέων.
Από τον κόσμο της Τέχνης, με προγράμματα Μουσείων, με συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, μαθήματα (όπως φέτος από τον Θανάση Πολυκανδριώτη) κ.λπ.
Από μία, μικρή έστω, μερίδα δημοσιογράφων και μέσων ευρείας δημοσιότητας (όπως η τοπική "Φωνή του Ωρωπού", "Τα Νέα", ο Σταύρος Θεοδωράκης κ.ά.).
Από αρκετούς γονείς των κρατουμένων και πολλούς ακόμη, μόνιμους ή περιστασιακούς, υποστηρικτές και χορηγούς.
ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΚΕΡΔΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΕΝΑ ΗΜΙΧΡΟΝΟ ΤΟΥ ΑΥΡΙΑΝΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΞΩ!
(Και χωρίς πλεονέκτημα... έδρας)

Από τα εγκαίνια της έκθεσης συλλογικών έργων των μαθητών
στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (20.6.13)
___________________________
Θερμές ευχαριστίες στη Διευθύντρια κα Μαρίνα Μπούκη για την άδεια να φωτογραφίσω και μαγνητοσκοπήσω στιγμές της γιορτής. Με εντυπωσίασε ο παραλληλισμός που έκανε μιλώντας προς τους μαθητές: «Η ταινία με την πλαστελίνη κρύβει για εσάς μια αλληγορία: Όπως δώσατε κίνηση στην ακινησία του υλικού, έτσι το σχολείο σάς προσφέρει κίνηση για τη ζωή, από την ακινησία που βιώνετε εδώ μέσα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: