6 Ιουνίου 2011

ΣΥΝΤΑΓΜΑ, άρθρο 120
 


ΑΡΘΡΟ 120 [...]
2. Ο σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Ελλήνων.

3. Ο σφετερισμός, με οποιονδήποτε τρόπο, της λαϊκής κυριαρχίας και των εξουσιών που απορρέουν από αυτή διώκεται μόλις αποκατασταθεί η νόμιμη εξουσία, οπότε αρχίζει και η παραγραφή του εγκλήματος.

4. Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.
***
Τι έχει καταλάβει όμως από όλα αυτά

2 σχόλια:

Jason είπε...

Είναι το πιο όμορφο και το πιο σοβαρό ταυτόχρονα πράγμα που λέει το Σύνταγμα, δεν είμαι σίγουρος όμως αν η λέξη "πατριωτισμός" είναι η καλύτερη. Αν το Σύνταγμα ήταν ένα δικό μου κείμενο ( ! ), μάλλον θα είχα γράψει εκεί "φιλότιμο" ή "αίσθημα ευθύνης". Γιατί δεν είναι ακριβώς η πατρίδα το θέμα πάντοτε, είναι οι άνθρωποί της. Ακόμα κι αν αυτοί ήταν Μεξικανοί.
Απ' την άλλη, ίσως τελικά γι' αυτές ακριβώς τις λέξεις να είμαστε Έλληνες, και όχι Μεξικανοί.

ΓΙΑΝΝΗΣ Β. ΚΩΒΑΙΟΣ είπε...

Χαίρω πάντοτε, μαθητή και φίλε μου Ιάσονα, όταν αφήνεις σχόλια στον δάσκαλό σου!
Και βέβαια, ακριβώς γι' αυτό ο Μπολιβάρ από το Καράκας "είναι ωραίος σαν Έλληνας"!... Κάποτε διδάσκαμε πατριωτισμό, κάναμε εξαγωγή στη Λατινική Αμερική και αλλού. Τώρα ο Τσάβες δήλωσε: "Βάζω τους κλέφτες στη φυλακή, για να μην καταντήσουμε Έλληνες"!!!
Άρα, πες το φιλότιμο, πες το κοινό περί δικαίου αίσθημα, αρκεί να το νιώσουμε επιτέλους!