28 Σεπτεμβρίου 2012

Γεμάτο Θεσσαλονίκη το νέο τεύχος της "Νέας Ευθύνης"!

Κυκλοφόρησε η Νέα Ευθύνη με αφιέρωμα
στη Λογοτεχνία της Θεσσαλονίκης!
Αθησαύριστα ποιήματα του Μανόλη Αναγνωστάκη!
Αδημοσίευτη συνέντευξη του Νίκου-Αλέξη Ασλάνογλου!
Αλληλογραφία του Γιώργου Ιωάννου με τον Αντώνη Μυστακίδη (Μεσεβρινό)!
Με αφορμή τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση τους πόλης (1912-2012), η Νέα Ευθύνη αφιερώνει το τεύχος Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου στη λογοτεχνία της Θεσσαλονίκης. Αν και η φιλολογία σήμερα αποφεύγει τον όρο «Σχολή τους Θεσσαλονίκης», είναι προφανές ότι η γενιά του Βαφόπουλου, του Πεντζίκη, τους Καρέλλη, του Θέμελη, του Βαρβιτσιώτη και τόσων άλλων, όχι μονάχα των συγγραφέων αλλά και των εικαστικών, επηρεάστηκε από τον «βυζαντινό» χαρακτήρα της πόλης και από τη γοητεία που ασκούσε πάντοτε το παρακείμενο Άγιο Όρος -άλλωστε ο περίφημος «κοσμοπολιτισμός»της Θεσσαλονίκης στην ουσία δεν ήταν παρά κατάλοιπο τους βυζαντινής και τους οθωμανικής στη συνέχεια πολυπολιτισμικής κοινωνίας. Τώρα που ο «κοσμοπολιτισμός» της έχει εξαλειφθεί κι η ανυπαρξία του «από βορρά κινδύνου» στέρησε από την πόλη τον τίτλο της «συμπρωτεύουσας» (προσωρινά, μάλιστα, και το σχετικό Υπουργείο), τι διαφορετικό εκφράζει αυτή η παραγωγή μέσα στην ευρύτερη ελληνική λογοτεχνία;
 
 
Στο ερώτημα αυτό προσπαθεί να απαντήσει το αφιέρωμα του περιοδικού με μελετήματα των Δημήτρη Κόκορη (γραμματολογικό περίγραμμα),Λάμπρου Βαρελά (για τα λογοτεχνικά περιοδικά τους πόλης), Λέοντα Α. Ναρ (εβραϊκή παρουσία στη Θεσσαλονίκη), Δημήτρη Τσινικόπουλου (για τον Τάκη Βαρβιτσιώτη) και με πρωτότυπα λογοτεχνικά κείμενα των σημαντικότερων συγγραφέων της πόλης.
Δημοσιεύονται πεζά κείμενα των Ντίνου Χριστιανόπουλου, Περικλή Σφυρίδη, Γιώργου Σκαμπαρδώνη, Δημήτρη Μίγγα, Αλεξάνδρας Δεληγιώργη, Τάσου Καλούτσα, Μανόλη Ξεξάκη, Μαρίας Κουγιουμτζή, Αλέξανδρου Κοσματόπουλου, Σάκη Σερέφα, Σοφίας Νικολαΐδου, Βασίλη Αμανατίδη, Θανάση Τριαρίδη, Ισίδωρου Ζουργού, Δήμητρας Μήττα, Κατερίνας Καριζώνη και Θωμά Κοροβίνη.
Επίσης, ποιήματα των Μαρίας Κέντρου-Αγαθοπούλου, Πρόδρομου Χ. Μάρκογλου, Κάρολου Τσίζεκ, Τόλη Νικηφόρου, Π. Σωτηρίου, Χλόης Κουτσουμπέλη, Αλεξάνδρας Μπακονίκα, Στέλιου Λουκά, Ευτυχίας-Αλεξάνδρας Λουκίδου, Έλσας Κορνέτη, Νίκου Μυλόπουλου, Ουρανίας Κουνάγια, Στέλλας Γεωργιάδου, Μαρίας Καρδάτου, Κατερίνας Κούσουλα, Μελίτας Τόκα-Καραχάλιου και Γιώργου Αλισάνογλου.
Από την ύλη του περιοδικού ξεχωρίζουν τα αθησαύριστα έως σήμερα ποιήματα του Μανόλη Αναγνωστάκη (από το αρχείο Κλείτου Κύρου), η άποψη του Γ.Θ. Βαφόπουλου για τον Γιώργο Ιωάννου, η αλληλογραφία του Γ. Ιωάννου με τον Αντώνη Μυστακίδη (Μεσεβρινό) (εισαγωγή-επιμέλεια: Θεοδόσης Πυλαρινός) και η αδημοσίευτη μέχρι σήμερα συνέντευξη του ποιητή Νίκου-Αλέξη Ασλάνογλου στον Στέλιο Λουκά (1994).
    *
Ακολουθούν οι καθιερωμένες στήλες του περιοδικού με κείμενα των Μαριάνου Δ. Καράση, Διονύση Κ. Μαγκλιβέρα, Αντώνη Μακρυδημήτρη, Κώστα Χατζηαντωνίου, Γιάννη Β. Κωβαίου, Γιώργου Βαρθαλίτη, Π.Β. Πάσχου, Μαρίνου Καρβελά, Γιώργου Βέη, Νατάσας Κεσμέτη, οι κριτικές βιβλίου από τους Ηλία Κεφάλα, Γιάννη Παπακώστα, Ζωή Σαμαρά, Διονύση Ν. Μουσμούτη, η κριτική τέχνης (Νίκος Αλ. Μηλιώνης), η κριτική θεάτρου (Έλενα Σταγκουράκη), κείμενο για τον κινηματογράφο (Αχιλλέας Ντελλής). Για τους εκλιπόντες Μενέλαο Παλλάντιο και Χρίστο Τσολάκη γράφουν οι Βασίλης Παπαδόπουλος και Δημήτρης Κόκορης.

* Το τεύχος θα παρουσιαστεί στις 24 Οκτωβρίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, με ομιλητές τους συγγραφείς Δημήτρη Κόκορη, Στέλιο Λουκά και Κώστα Χατζηαντωνίου.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ανυπομονώ να την αγοράσω, φαίνεται πολύ ενδιαφέρον τεύχος, ευχαριστούμε για την ενημέρωση!